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Social Security Taxes and the Foreign Tax 
Credit 
Section 126 of the Income Tax Act (the “Act”) provides 
for a foreign tax credit for taxes paid to foreign 
jurisdictions. The Canada Revenue Agency (CRA) 
stated in paragraph 5 of IT-122R2, that US social 
security taxes paid by an employee are income taxes that 
may qualify as “non-business-income taxes” under 
subsection 126(7) of the Act for purposes of the foreign 
tax credit under paragraph 126(1)(a). The CRA has also 
confirmed that German and French social security 
contributions qualify as “non-business-income taxes”. 

We have recently reviewed the treatment of social 
security taxes as income or profits taxes for the purposes 
of the foreign tax credit and we concluded that the 
position in IT-122R2 is not supportable in law, because 
the social security taxes reviewed do not qualify as 
taxes. Consequently, the CRA is revising its position on 

this point. As a rule, social security taxes will no longer 
be accepted as non-business income taxes for the 
purposes of the foreign tax credit. The technical 
interpretations regarding the tax treatment of social 
security contributions in France and Germany as foreign 
tax credits are thus obsolete and unreliable. 

As provided in the Canada-U.S tax convention however, 
Canada has specifically agreed to give a foreign tax 
credit for payments under the Federal Insurance 
Contributions Act, more commonly known as FICA 
taxes. In accordance with our tax treaty with the U.S., 
the CRA will continue to allow a foreign tax credit for 
FICA taxes. 

The position in Interpretation Bulletin IT-122R2 that 
U.S. social security taxes collected under the U.S. 
Federal Insurance Contributions Act are income or 
profits taxes was based on the Seley case, a 1962 
decision of the Tax Appeal Board (62 DTC 565,  
62 TAB 243). The Board held that the social security 
contributions paid by a Canadian taxpayer to the U.S. 
qualified as an income or profits tax for the purposes of 
the foreign tax credit. The then Department of National 
Revenue accepted that decision and this was reflected in 
IT-122R2. However, our reliance on the Seley case was 
reconsidered in light of the fact that Canadian courts 
have accepted as authority (as was notably the case 
recently in the case Yates v. The Queen, 2001 DTC 761, 
[2001] 3 CTC 2565), the meaning of the word “tax” 
given by the Supreme Court of Canada in Lawson 
[1931] S.C.R. 357.  In that case, the Supreme Court said: 

A tax is a levy, enforceable by law imposed 
under the authority of a legislature, imposed by 
a public body and levied for a public purpose. 
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This judicial interpretation of the meaning of the word 
tax by the Supreme Court has been cited on several other 
occasions. Since a payer of social security derives 
specific economic benefits from his contributions, the 
amount cannot be said to be levied for a public purpose, 
and therefore it cannot be an income or profits tax. For 
this reason, social security contributions generally do not 
qualify as income or profits taxes because they are not 
really taxes at all, within the judicially accepted meaning 
of that term. 

We have recently considered a situation where the 
contributions made by an employee to a foreign social 
security system would not make the employee eligible to 
any benefits where the employment in the foreign 
country was temporary and for a short period of time. 

The CRA will accept that a contribution by an employee 
resident in Canada to a foreign public pension plan be 
considered as a non-business income tax for the purpose 
of section 126 of the Income Tax Act where the 
following two conditions apply: 

• the employee is compelled to make the 
contribution pursuant to the legislation of the 
foreign country; and 

• it is reasonable to conclude that the employee 
will not be eligible for any financial benefit 
from his/her contribution considering that the 
employment in the foreign country was 
temporary and for a short period of time.1 

The changes are effective for the 2004 and subsequent 
taxation years and IT-122R2 has been cancelled and 
annotated as such in Part 5 of the 2004 Index to Income 
Tax Interpretation Bulletins and Technical News issued 
on April 27, 2005. 

Single-Purpose Corporations 
The Canada Revenue Agency has recently completed the 
review of its administrative position not to assess a 
taxable benefit under subsection 15(1) of the Income Tax 
Act (the "Act") where the taxpayer is the shareholder of 
a single-purpose corporation that has been established to 
hold U.S.-based real property. 

This position was first described in response to 
Question 20 at the Revenue Canada Round Table of the 
1980 Canadian Tax Foundation Conference and has 
been subject to additional clarification on several 
occasions. The rationale for this position arose out of the 
fact that when Canada abolished estate taxes in 1972, it 
terminated its estate tax convention with the U.S. such 

that Canadian residents who owned U.S.-based property 
were significantly limited in the relief they could obtain 
from U.S. estate taxes exigible on their U.S. holdings.  
This lack of relief was not considered appropriate given 
that Canada did not levy an estate tax on U.S. residents. 

These U.S. estate tax problems that confronted Canadian 
residents owning personal-use real property situated in 
the United States were generally resolved by the 
amendments to the Canada-United States Income Tax 
Convention (the “Convention”) that came into effect on 
November 9, 1995. The provisions relating to U.S. estate 
taxes can be found in Article XXIX B of the 
Convention. Since the rationale for the administrative 
position is no longer valid, it is inappropriate to continue 
this administrative policy. 

Consequently, subject to the transitional relief described 
below,2 effective after December 31, 20042, this 
administrative policy will no longer apply for: 
• any new2 property acquired by a single-purpose 

corporation, or 
• a person who acquires shares of a single-purpose 

corporation unless such share acquisition is the 
result of the death of the individual’s spouse or 
common-law partner. 

The administrative policy will continue to apply to those 
arrangements that are currently in place until the earlier 
of: 
• the disposition of the particular U.S.-based real 

estate by the single-purpose corporation; or 
• a disposition of the shares of the single-purpose 

corporation, other than a transfer of such shares to 
the shareholder’s spouse or common-law partner as 
a result of the death of the shareholder. 

In addition, this administrative policy will continue to 
apply to any renovation or addition to a dwelling which 
was acquired before January 1, 2005, and to a dwelling 
which was under construction on December 31, 2004. 
For greater certainty, a dwelling will be considered to be 
under construction where the foundation or other support 
has been put in place. Transitional relief will not be 
provided where vacant land has been acquired but the 
foundation or other support has not been put in place. 
Similarly, transitional relief will not be provided where 
land with an existing building has been acquired before 
January 1, 2005 but it is the intention of the taxpayer to 
demolish the existing building and construct a new 
dwelling on the land.2 
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Application of Paragraph 81(1)(h) 
The purpose of this article is to describe how the income 
tax exemption applies to foster care providers. Section 
81 of the Income Tax Act lists various amounts that are 
not included in computing a taxpayer’s income. In 
general, paragraph 81(1)(h) exempts from income social 
assistance payments to an individual caregiver (the 
“Caregiver”) for the benefit of a foster person (the 
“Cared-for individual”) under the Caregiver’s care. The 
Cared-for individual can be either a child or an adult. 

The income tax exemption applies to an amount 
received by the Caregiver when all of the following 
conditions apply: 
1. The payment is a social assistance payment 

ordinarily made on the basis of a means, needs, or 
income test. 

2. The payment is made under a program provided 
for by a federal, provincial or territorial law. 

3. The payment is received directly or indirectly by 
the Caregiver for the benefit of the Cared-for 
individual. 

4. The Cared-for individual is not the Caregiver’s 
spouse or common-law partner or related to the 
Caregiver or the Caregiver’s spouse or 
common-law partner. 

5. No family allowance under the Family Allowances 
Act or any similar allowance provided for by 
provincial or territorial law is payable in respect of 
the Cared-for individual for the period for which 
the social assistance payment is made. 

6. The Cared-for individual resides in the Caregiver’s 
principal place of residence, or the Caregiver’s 
principal place of residence is maintained for use 
as the Cared-for individual’s residence, during the 
period for which the payment is made. 

Social Assistance 
Generally, social assistance means aid made by a 
government or government agency on the basis of need. 
It does not matter if the payments are made directly by a 
government or government agency or if they are 
received indirectly through another organization, be it a 
not-for-profit or for-profit entity. The social assistance 
payments may also be made to the Cared-for individual, 
who then pays the Caregiver. 

Means, Needs, or Income Test 
In determining whether the foster care payments are 
made on the basis of a means, needs, or income test, we 
consider each one to be a financial test: 
• An “income” test is a test based solely on the 

income of the applicant.  
• A “means” test, which is similar to an income test, 

also takes into account the assets of the applicant. 
• A “needs” test takes into account the income, assets 

and financial needs of the applicant.  

An example of a program with an income test is one 
where the benefits payable are reduced by a percentage 
of income of the Cared-for individual above a set 
amount. 

Types of Eligible Payments 
As stated above, the payments to a Caregiver can be 
made directly by a government or government agency. 
Alternatively, the government or government agency can 
provide funding to another organization (such as a 
children’s aid society, charity or a for-profit 
corporation), which contracts with the Caregiver. The 
Caregiver can be either self-employed or an employee of 
the paying organization. The social assistance payments 
may also be made to the Cared-for individual, who then 
pays the Caregiver.  

Types of Business or Employment Relationships 
Paragraph 81(1)(h) may apply where 
• The Caregiver is an employee of the paying 

organization. In this situation, the payments are not 
subject to Canada Pension Plan (CPP) contributions. 
However, they are considered insurable earnings for 
Employment Insurance (EI) purposes. Accordingly, 
the employer is responsible for deducting and 
remitting EI premiums. The employer must also 
remit the employer premiums on these payments. 

• The Caregiver is self-employed. The payments 
received by the Caregiver are not subject to CPP  
or EI. 

• The Caregiver is an employee of a corporation that 
is owned in whole or in part by the Caregiver or a 
person related to the Caregiver. In this situation, the 
payments are not subject to CPP contributions; 
however, they may be considered insurable earnings 
for EI purposes. For more information, see the 
publication, Employers’ Guide – Payroll Deductions 
(BASIC INFORMATION) (T4001), which is 
available on our Web site at www.cra.gc.ca. 
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Rent 
Where a Caregiver receives foster care payments that are 
exempt income under paragraph 81(1)(h), the exemption 
may also apply to rent paid to the Caregiver by the 
Cared-for individual. This only applies where the 
payment for foster care are exempted by paragraph 
81(1)(h) and where the rent comes from social assistance 
payments received by the Cared-for individual. Where 
this is not the case, rent received by the Caregiver would 
not be social assistance exempted by paragraph 81(1)(h), 
but would simply be rental income received in the 
capacity of a landlord. 

Caregiver’s Principal Place of Residence 
The Cared-for individual must reside in the Caregiver’s 
“principal place of residence”, or the Caregiver’s 
“principal place of residence” must be maintained for 
use as the Cared-for individual's residence, during the 
period for which the payment is made. 

An individual’s “principal place of residence” is the 
place where the individual regularly, normally or 
customarily lives. In our view, the place where the  

individual normally sleeps is a significant factor in 
making this determination. Other significant factors 
include the location of the individual’s belongings, 
where the individual receives his or her mail, and where 
the individual’s immediate family, including the 
individual’s spouse or common-law partner and 
children, reside. 

The “principal place of residence” requirement is not 
met in situations where the Caregiver and the cared-for 
individual do not share common living areas in the 
residence. This includes the kitchen, living room, dining 
room, family room and entrances to the home. For 
example, where the Caregiver lives in one unit of a 
duplex and the Cared-for individual lives in the other 
unit, the principal place of residence requirement would 
not met.  

Additional Assistance 
For assistance in determining if the exemption under 
paragraph 81(1)(h) applies to specific payments, contact 
the Client Services Division of your local Tax Services 
Office. 

 

                                                        

1 Addition made on May 16, 2006. 

2 Corrections and additions made on November 15, 2004. 


